5 Mayıs 2011 Perşembe

Çeşitli Ülkelerde Okul Öncesi Eğitime Verilen Önem

"Yaşamın ilk yılları çocuk beyninin en çok gelişim gösterdiği zamanlar olarak biliniyor. Kişisel ve sosyal gelişim açısından, erken eğitim büyük önem taşıyor. Çoğu ülke gibi Almanya’da da çocuk yuvaları küçüklerin yalnız oyun oynayacakları yerlerden çok daha fazlası olarak biliniyor. Eğlenceli yollarla öğrenme teknikleri, çocukların kendi vizyonlarını geliştirmelerine yardımcı oluyor. Wieswingrün Anaokulu konuya iyi bir örnek.
Kinder garden tanımıyla ana okullarını literatüre sokan Almanya’nın Freiburg kentindeki Wiesengrün Çocuk Yuvası’nda gün, bilimsel deney ve oyunlarla geçiyor. Küçük beyinler yeni bilgileri sünger gibi çekiyorlar. Fizikten müziğe, çocukların yeteneklerine saygı göstererek verilen eğitim fark yaratıyor.
Anne ve bebek iletişiminin çocuğun zihinsel gelişimde oynadığı rol tartışılamaz. Anne – Çocuk Eğitim Vakfı; Açev, İstanbul’da annelere, çocuklarının öğrenme prosedürleri hakkında bilgi veriyor.
Açev, ’7 Çok Geç’ kampanyasıyla okul öncesi eğitime büyük önem veriyor ve gelecekteki başarıda mutlak rol oynadığının altını ısrarla çiziyor. Çoğunlukla erken eğitime başlayan çocuklar üniversiteyi kazanıyor ve başarıyla tamamlıyor. Daha yüksek mevkilerde iş bularak, ekonomiye daha rahat katkı sağlıyorlar. Daha çok bilgisayarla iş görüyor ve eğitim oranları da buna oranla artıyor.
Hindistan’ın fakir kesimlerinde 5 yaşın altı çocuklar genellikle ana okula gitmiyorlar. Balwadis Projesi sayesinde ise, çocuklar okul öncesi eğitimle tanıştırılıyor.
Hindistan’da ana okulların hedefi, çocuklarla doğru iletişime geçebilmek ve ardından genç beyinleri okumaya teşvik etmek… Çocuklar burada alfabe gibi genel bilgiler öreniyorlar ve hayata hazırlanıyorlar. "
ilgili videoyu aşağıdaki linkten izleyebilirisiniz.
video

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder